ARCHÍV lakossági tájékoztató

A teherforgalom egyelőre nem térhet vissza a városba!

2020. július 17. - Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós Polgármestere

Mi sem világosabb annál, hogy az, ami most a gyergyószentmiklósi terelőút körül zajlik egy kampányfogás. A petíció, a politikai nyomásgyakorlás választások közeledtével érthető, de itt most szakmai érvek alapján kell mérlegelni és dönteni!

Két nagyon lényeges oka is van annak, ami kizárja a lehetőségét a Gyergyószéken áthaladó teherforgalom visszaterelését városunkba. Az egyik, hogy Székelyföld egyik legszebb főterén, műemlék övezetében nincs helye a nehéz járműveknek, védenünk kell a városunk épített örökségét.A másik pedig, hogy egy független szakértői vélemény („expertiza”) állapítja meg, hogy a Gábor Áron utcában, a Pro Art Galéria mellett található Békény-híd egyáltalán nem alkalmas a teherforgalom elbírására.

Ilyen ügyeket csakis valós szakmai megalapozottságra támaszkodva lehet megoldani, nem pedig petíciók nyomására, politikai haszonszerzésre felhasználni! Ez a válaszom arra az elképzelésre, amit Borboly Csaba, megyei önkormányzati elnök javasol a gyergyócsomafalvi polgárok panasza alapján.

Megértem azon gyergyócsomafalviakat, akik a házaik épsége miatt aggódnak az arra terelt járműforgalom miatt, és polgármester kollégámat, Márton László-Szilárdot is, de én Gyergyószentmiklós polgármesterként a gyergyószentmiklósi emberek érdekeit kell képviseljem. Ezért dolgozunk azon, hogy a „teherforgalmi út” néven ismert utcák teljes felújítása megtörténjen. Épp a jelenlegi helyzet mutatja egyébként, hogy ez nem csak Gyergyószentmiklós, hanem az egész Gyergyószék érdeke egyben.

A petíció, a politikai nyomásgyakorlás, választások közeledtével érthető, de felvetem a kérdést: mi történik akkor, ha a gyergyószentmiklósiak kezdenek aláírást gyűjteni azzal a szándékkal, hogy a város többé ne is fogadja vissza a teherforgalmat? Biztosan összegyűlne több ezer aláírás...

Nem ez a cél. Ismétlem, szakmai érvek alapján kell mérlegelni és dönteni ebben a kérdésben is.

A múlt szeptemberben egy szakmailag megalapozott döntés született az útügyi hatóságokkal, megyei és városi rendőrséggel egyeztetve, amikor a városunkban zajló munkálatok miatt a falvak felé lett irányítva a forgalom. Erről tájékoztattuk a megyei önkormányzatot is, és éppen Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán lett nyilvánosan közzétéve a munkálatok végéig javasolt útvonal. Most, 10 hónap elteltével ébredt rá a megyei önkormányzat arra, hogy nincs rendben a terelőút használata. A megoldás pedig az ő kezében van, és nagyon egyszerű ez: meg kell adnia azt a jóváhagyást, hogy továbbra is az általa adminisztrált úton történjen a közlekedés a munkálatok befejezéséig.

Amennyiben nem így lesz, kénytelenek leszünk az országos útügyi hatóságok jóváhagyását kérni, hogy a Gyergyószéken áthaladó teherforgalom Maroshévíz és Csíkszereda között Székelyudvarhely, Parajd és Borzont érintésével történjen. Aligha akarná ezt bárki is.

sajtaj1_blogra.png

sajtaj2blogra.png

süti beállítások módosítása