ARCHÍV lakossági tájékoztató

Föld visszaszolgáltatás: végre tényleg a miénk lehet, ami a miénk volt

2020. június 23. - Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós Polgármestere

Több évtizedig Gyergyószentmiklós gazdálkodó népe úgy kellett megművelje őseitől örökölt földjét, hogy a munkája gyümölcse nem volt az övé és tovább sem adhatta a következő nemzedéknek. Most végre elindul valami, valósággá válik, amire rég vártunk:  elkészült az első hat gyergyószentmiklósi kataszteri szektor műszaki dokumentációja, ami a valós tulajdonba helyezés egyik legfontosabb feltétele. 

A városháza tárgyalójában kifüggesztett dokumentációt mostantól számítva 60 napig tanulmányozhatják a tulajdonosok. Kérjük is, hogy tegyék meg és nyújtsák be írásban az esetleges kiigazítási kérelmüket. A telekkönyvezési program első eredménye a 110-es (Tatárszállás), 112-es (Tölgymező), 113, 114, 116-os (Görőcs) és a 117-es (Szarka-dűlő északi része) kataszteri dűlőkre készült műszaki dokumentáció kifüggesztése. Ez összesen 836 parcellát jelent 336 hektáron.

A tulajdonosokat munkanapokon 09.00-11.00 óra között a városháza tárgyalójába várják a szakiroda munkatársai, akik szükség esetén szakmai eligazítással segítenek. A beléptetés a vírushelyzetre vonatkozó törvényes előírások szerint történik; egyszerre legtöbb három személy tartózkodhat a helyiségben, a maszkviselés kötelező. Az azonosítás érdekében a tulajdonosokanak be kell mutatniuk személyazonossági igazolványukat.

A külterületek tulajdonrendezési tervének elkészítésével megbízott Topo Service Kft. vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy kiigazító kérést csak saját területükre vonatkozóan fogalmazhatnak meg a tulajdonosok. Az elbírálás tekintetében mindenképp előnyös, ha okirattal tudják alátámasztani kérésük jogosságát. Be kell mutatni továbbá az adóigazolást, illetve a mezőgazdasági regiszter igazolást.

A kéréseket augusztus 20. után ellenőrzik, és megteszik a szükséges kiigazításokat. Innen kerülnek az iratok a megyei kataszteri hivatalhoz, melynek jóváhagyása után következik a telekkönyvek elkészítése. 29 év földosztás után az első 836 tulajdonos kézbe veheti a Kataszteri Ügynökség pénzügyi forrásaiból elkészült telekkönyvek kivonatát.

A szakcég továbbra is folyamatosan dolgozik Gyergyószentmiklós külterületeinek tulajdonrendezési tervén. További 856 hektár terület van feldolgozás alatt, itt a telekkönyvek az év végére, a jövő év elejére várhatóak. Minden további tudnivalóról tájékoztatást adunk ezután is. 

1990 után azt reméltük újra a miénk lesz, ami minket megillet, de az ország zavaros, sokszor alkalmazhatatlan és egymásnak ellentmondó törvényei miatt 30 év után sem lehetünk biztosak abban, hogy a barázda, amit a gyergyói gazda ekéje húz, a legelő, amin az állatát legelteti az valóban az övé. Most elérhető közelségbe került, hogy tényleg papíron is miénk legyen, ami a miénk.

nevtelen_terv.jpg

süti beállítások módosítása