ARCHÍV lakossági tájékoztató

A gyergyószentmiklósiak imaszándéka is eljut Csíksomlyóra

2020. május 28. - Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós Polgármestere

Köztudott, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedések sem a személyes részvételt, sem a tömeges zarándoklatot nem teszik lehetővé a csíksomlyói pünkösdi búcsún. Ezért az Erdélyi Mária Út Egyesület szervezésében kis létszámban megbízottak juttatják el a Mária-kegyhelyre a települések közösségeinek imaszándékait, szalagokra írt formában. Alfaluból is indult „imaszándék-hordozó”, a gyalogos zarándoklatot hosszú évek óta vezető Balázs József személyében.

Gyergyószentmiklós közössége részéről két imaszándék fogalmazódott meg: a római katolikus plébániák és a polgármesteri hivatal közösen elkészített szalagján az ősi Mária-ének és imádság kezdete olvasható: „Oltalmad alá futunk Istennek szent Anyja…”; az örmény katolikus közösség részéről megfogalmazott imaszándék pedig a következő: „Áldásodat várjuk Édesanyánk.”

Ezekkel a gondolatokkal küldjük Szűz Mária elé a gyergyószentmiklósiak fohászát, kérve a Szűzanyát, hogy áldásával, vigasztalásával, gondoskodó szeretetével oltalmazza meg közösségünket, nemzetünket minden bajtól, veszedelemtől.

Megtiszteltetés számomra, hogy részese lehettem annak a háromtagú, egyháztanácsosokból álló csoportnak, akik a gyergyószentmiklósi szalagokkal együtt a tekerőpataki és a kilyénfalvi közösség szalagjait is Alfaluba juttatták és átadták Balázs Józsefnek. A hagyományos zarándoklatot megidézve, Len Emil Balázzsal és Madaras Zoltánnal együtt gyalog tettük meg az utat az alfalvi templomig. A környékről összegyűlt szalagokat zarándokbotjára tűzve, papi áldás után innen indult neki Balázs József annak az útnak, amelyen a hagyomány szerint István pap és serege is haladt az első csíksomlyói búcsúba.

20200528_081951.jpg

süti beállítások módosítása